De buxusmot: enkele nuttige en behulpzame tips


Vorige jaren heeft de buxusmot al verschillende malen genadeloos toegeslagen in sommige regio's in Vlaanderen. Menig bezitter van een mooie siertuin met keurig onderhouden buxushaagjes en/of -bollen vervloekt ze. Belangrijk is om je buxus regelmatig te controleren en zo snel mogelijk in te grijpen.

-

-

Hoe herken je de buxusmot of de larven?

De eerste motten verschijnen in april/mei, de vleugels zijn wit met donkerbruine rand. Ze leven ca. 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van verschillende buxussoorten. De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn ca. 4 cm lang. Ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De rupsen verpoppen tot een felgroene pop met donkere strepen en vlekken en verkleurt naar een crèmekleurig bruin naarmate de volwassen vorm zich in de cocon ontwikkelt.

-

-

Welke schade richten ze aan?

Volgroeide rupsen eten de bladeren van de buxus op en vreten de planten in geen tijd kaal. Na een tijd worden de resterende blaadjes bruin. In sommige gevallen krijgt de plant geen kans tot herstel waardoor de buxus verzwakt en helemaal afsterft als er niet (tijdig) wordt ingegrepen.

De jonge rupsen schrapen het bladmoes aan de onderkant van het blad weg en spinnen de bladeren aan elkaar waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen meer opvalt. Hoe groter de rupsen, des te sneller zullen de bladeren volledig weggevreten worden.

-

-

Wat kan je doen en welke bestrijdingsmiddelen helpen?

Door regelmatig te controleren op rupsen en ze - indien nodig - met de juiste biologische middelen te bestrijden, is buxusmot te beheersen.
In een vroeg stadium kan je de rupsen en poppen met de hand verwijderen. Daarmee voorkom je de toename van de populatie. Wil je de buxusmot biologisch bestrijden dan kan dat met een bestrijdingsmiddel op basis van natuurlijke pyrethrinen zoals Pyrethrum. In gespecialiseerde tuincentra of zelfs in bepaalde doe-het-zelfzaken verkopen ze verschillende soorten biologische bestrijdingsmiddelen. Bij het behandelen is het belangrijk om goed binnenin de buxusplant te spuiten zodat alle bladeren goed bespoten worden en dit regelmatig te herhalen bij zware schade. Volg de plaag goed op tot de winter, want buxusmot heeft verschillende generaties per jaar.

Waarheen met je buxus bij té erge aantasting/schade?

De buxus staat bekend om zijn goede recuperatievermogen. Bij een correcte opvolging en behandeling zullen er bij de afgevreten planten na enkele weken terug nieuwe bladeren zichtbaar zijn. Je buxus verwijderen of vervangen is dus zeker niet onmiddellijk nodig.

Is de plant echter volledig afgestorven en niet meer te redden, dan schieten professionele compostverwerkers te hulp. De temperatuur van de composthopen op de professionele groencomposteringsinstallatie klimmen genoeg hoog om eitjes en rupsen voldoende af te doden. Dus aangetaste hagen, struiken of snoeiresten composteer je beter niet zelf, maar breng je naar het recyclagepark die het op zijn beurt naar de composteringsinstallatie stuurt.

Dek de lading wel goed af voor vervoer, om onderweg verspreiding van de besmetting te vermijden.

Meer info en tips op www.velt.be/buxusmot