Doe jij het al zonder pesticiden?


Ongewenste dieren of planten in de tuin bestrijden? Je terras of oprit proper houden? Nee, daar heb je geen pesticiden voor nodig! Er zijn voldoende goed werkende alternatieven.

-

-

Al ruim twee jaar mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken in hun onderhoud van pleintjes, straten en terreinen. Dat betekent dat - naast je gemeente of stad - ook scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, zorginstellingen en heel wat sportclubs hun terreinen pesticidenvrij onderhouden. En we moeten met ons allen ook ons voetpad zonder pesticiden proper houden.

Dus waarom niet volledig pesticidenvrij gaan? Pesticiden zijn slecht voor onze gezondheid en het milieu rondom ons. Er zijn meer dan voldoende alternatieven voorhanden. Die zijn allemaal verzameld in een praktische tool op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Uit een bevraging aan ruim 2.000 Vlamingen is gebleken dat 53% geen pesticiden gebruikt. Van de 47% die het wel nog doen, is de helft bereid over te stappen op alternatieven.

Snel aan de slag!

 1. Niet elke plant is onkruid
  Door de natuur hier en daar zijn gang te laten gaan in (een deeltje van) je tuin help je bijen en andere nuttige insecten. Zo trek je ook natuurlijke vijanden aan voor bv. bladluizen of slakken.

 2. Verhard zo weinig mogelijk
  Met een goed ontwerp voor de (her)aanleg van je tuin leg je de basis voor een gemakkelijk onderhoud.

 3. Plant de juiste plant op de juiste plaats
  Als je planten kiest die goed zullen gedijen op de plek waar je ze wilt planten (zon/schaduw, voedselrijk/voedselarm, droog/vochtig...) heb je minder problemen met ziektes en plagen en je planten groeien beter en voller. Plant bodembedekkers aan of werk met boomschors om open bodem te vermijden.

 4. Gebruik alternatieven
  Veeg en borstel regelmatig je oprit of terras zodat er zich geen organisch materiaal kan ophopen. Branden werkt ook goed als er al (kiem)plantjes staan.

 

Meer info?

Surf een naar de website van VMM en ontdek de praktische tool. Met foto's en schetsen worden de meest voorkomende goede en slechte situaties getoond. Je krijgt er alle praktische tips die je nodig hebt om jouw pesticidenvrij onderhoud op poten te zetten.