Energiezuinige toestellen gebruiken loont!


Veel apparaten dragen het Energielabel, waardoor de koper op eenvoudige manier kan nagaan in welke mate het apparaat energiezuinig of -onzuinig is. Energiezuinige apparaten zijn soms duurder in aankoop, maar de extra kosten worden op termijn terugverdiend dankzij een lagere energiefactuur.

-

-

Bespaar energie bij de aankoop: zoek het energielabel!

De technologie staat niet stil. Apparaten worden almaar zuiniger en de energieklassen worden regelmatig aangepast om de energiescore correct uit te drukken. Daarom is er in de Europese Unie een uniform energielabel, met energieklassen van "zeer energiezuinig" (A+++) tot "zeer energieverspillend" (G).

Het energielabel is een handige hulp bij het kopen van huishoudelijke apparaten. Door de eenvoudige indeling met kleuren en zeven energieklassen kun je gemakkelijk het energieverbruik van koelkasten, wasmachines, vaatwassers en televisies vergelijken. Verkopers zijn verplicht het label duidelijk zichtbaar op het apparaat aan te brengen.

Het Energielabel

 • is eenvormig voor alle apparaten in een bepaalde categorie (bv. wasmachines, koelapparaten, tv-toestellen ...) en maakt het vergelijken van de karakteristieken eenvoudiger

 • heeft een eenvoudige opmaak met pictogrammen in plaats van tekst en dus vlot te begrijpen

 • toont de werkelijke energie-efficiëntie van het toestel

 • geeft een goed zicht op de mogelijkheden van elk toestel om de energiekosten te verminderen

Kijk bij de aankoop van een nieuw elektrisch apparaat zeker aandachtig naar het energielabel, want het energieverbruik is minstens zo belangrijk als de aankoopprijs. Op www.energielabel.be (Recupel) kan u alvast eens indicatief berekenen hoeveel je zou kunnen besparen bij de aankoop van een nieuw energiezuinig toestel A+++.

Wat staat er op het energielabel?

Op praktisch alle labels voor huishoudelijke apparaten vind je:

 • naam leverancier of merk en type-aanduiding

 • classificatieschaal van energieklasse A+++ (de beste energiescore) t/m D of G (de slechtste energiescore)

 • verdeling van de 7 klassen in de gekleurde pijlen. Van donkergroen (hoge energie-efficiëntie) tot rood (lage energie-efficiëntie)

 • energieverbruik in kWh per jaar

 • extra pictogrammen met specifieke informatie per categorie (bv. geluidsemissie, capaciteit, waterverbruik ...)

Alle gegevens op het label zijn gebaseerd op testnormen die in de Europese Wetgeving staan voorgeschreven.

Bespaar energie bij het gebruik!

Niet enkel bij de aankoop, maar ook bij het gebruik kan energie bespaard worden. Dit kan door:

 • apparaten selectief en efficiënt te gebruiken; bv. door een wasmachine enkel te gebruiken als de trommel vol zit

 • apparaten uit te zetten wanneer ze niet worden gebruikt

 • 'energieverslindende toestellen' zoals een oude diepvrieskast of wasmachine te vervangen door een meer zuinige variant

Sluipverbruik of stand-by vreet aan uw energierekening!

Sluipverbruikers zijn de kleine lampjes op de toestellen in uw woning die dag en nacht energie verbruiken. De stand-by functie maakt het mogelijk dat u met één druk op de knop of de afstandsbediening het toestel in werking kunt zetten. Bekendste voorbeelden zijn de TV met randapparatuur, computer, printer, muziekinstallatie ... Bij deze apparaten is stand-by evenwel overbodig; het apparaat kan volledig uitgeschakeld worden.

Geef oude apparaten een tweede leven!

Misschien kan iemand uw oud maar nog werkend apparaat nog gebruiken. Dat spaart afval en grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat. U kan het toestel dan naar De Kringwinkel brengen (of grote toestellen door hen laten ophalen). Toestellen die niet meer werken, kunt u bij de aankoop van nieuwe apparatuur achterlaten bij de verkoper. Indien u geen nieuw vervangtoestel koopt, dan kan u met het kapotte toestel ook op het recyclagepark terecht.

Meer informatie over het recycleren van afgedankte elektrische en elektronische apparaten op www.recupel.be.