Minder gras maaien


Niemand spendeert graag nodeloze uren achter het maaitoestel. Het wegbrengen van het grasmaaisel naar het recyclagepark is helemaal een tijdrovende bezigheid die bovendien nog flink wat kost (verplaatsing, verwerking van het groenafval...). Hier verneemt u meer over het voorkomen van grasafval.

Kies voor traaggroeiend gras bij de aanleg van het gazon 

Bent u van plan om een nieuwe tuin aan te leggen of het gras te herzaaien? Kies dan voor een traaggroeiend graszaadmengsel. De meeste soorten zijn even stevig en kiemen even snel als een sportgazon. Maar, doordat het minder snel groeit, kunt u het minder bemesten want het heeft minder voedingsstoffen nodig. Dit gras zorgt ook voor een pak minder maaiwerk én grasmaaisel. 

"Traaggroeiend": er mag in het grasmengsel geen Engels raaigras (Lolium perenne: vaak in het grasmengsel opgesomd als L. Perenne, meestal gevolgd door een cultivarnaam) of rietzwenkgras (Festuca arundinacea: vaak in het grasmengsel opgesomd als 'F. arundinacea', meestal gevolgd door een cultivarnaam) zitten. U bent zeker indien er uitdrukkelijk vermeld staat dat het om 'traaggroeiend gras' gaat.

Bemest met mate

Gebruik geen snelwerkende kunstmeststoffen, maar kies voor organische meststoffen met een laag stikstofgehalte. Compost is hiervoor uitstekend.

Besproei met mate

Besproei het gazon zo weinig mogelijk met water. Indien u toch wil sproeien tijdens droge periodes, dan kunt u best eenmaal per week 's avonds intens sproeien (20 l/m²).

Mulchmaaien

Met een mulchmaaier wordt het gras ter plaatse fijn versnipperd. Het bespaart tijd en geeft voeding aan de grasmat.
Enkele praktische tips:
> een goede maaihoogte is belangrijk: 5 cm is een goede richtwaarde
> maai bij voorkeur op dagen zonder regen
> maai minstens één keer in de week
> reinig de machine onderaan na iedere maaibeurt.

Bestrijd mos met compost

Mos in het gazon is niet persé schadelijk. Meestal nestelt het mos zich op plaatsen waar gras of andere plantengroei niet (meer) mogelijk is omdat de bodem verarmt of het zonlicht verdwijnt. Wilt u toch het mos uit het gazon weren, gebruik dan compost omdat dit traagwerkende voedingsstoffen aan de bodem geeft.
Composteer het gazon met overleg: breng maximaal tweemaal per jaar een fijn laagje compost aan op het gazon.

Thuiscomposteren

Heeft u toch nog grasmaaisel? Dit kunt u perfect thuiscomposteren. Zorg voor voldoende bruin structuurmateriaal (snippers, stengels, takken, bladafval...) om dit met het gras te mengen.

Een mulchlaag

U kunt grasmaaisel ook gebruiken als mulchlaag in borders of onder struiken. Het geeft voedingsstoffen aan de bodem, het zorgt dat de bodem verkruimelt, en het voorkomt onkruidgroei. Zorg er wel voor dat de mulchlaag niet te dik wordt gelegd (3 cm dik volstaat), zodat het grasmaaisel niet gaat vergisten of verzuren.