Open Bedrijvendag op IVM-groencompostering


Kom op zondag 1 oktober op de groencomposteringssite van IVM ervaren hoe tuinafval wordt omgevormd tot waardevolle compost met Vlaco-kwaliteitslabel.

-

-

-

-

-

-

Je wandelt er tussen metershoge composttafels en krijgt er uitleg over de imposante machines die tijdens het verwerkingsproces worden ingezet. Maar er is nog veel meer te beleven en te ontdekken: een bodemprofessor, de compostmobiel, animatie en een prijzenrad voor de kids en voor iedereen een leuk geschenk.

Groencompostering

Op de groencomposteringsinstallatie van IVM te Eeklo wordt jaarlijks ongeveer 45.000 ton groenafval verwerkt tot kwaliteitsvolle compost. Het merendeel van het groenafval wordt ingezameld op de recyclageparken van de steden en gemeenten van de IVM-regio.
Jaarlijks wordt op deze site ca. 25.000 ton kwaliteitsvolle compost geproduceerd. De exploitatie van deze groencompostering wordt door IVM uitbesteed. Momenteel is de exploitant Van Gansewinkel-Renewi.

Wat valt er te beleven?

Een parcours met informatieborden brengt de bezoeker langs machines en installaties die een inkijk geven in het verwerkingsproces. Je krijgt informatie over het accepteren van het groenafval, het verkleinen (hakselen), het opzetten van de composttafels en het omzetten ervan. Maar ook over de kwaliteitscontrole, metingen van temperatuur en vochtigheid, het afzeven van compost en de narijping van het eindproduct.

Er is nog veel meer...

♦ Een heuse bodemprofessor
die uitleg geeft over het belang van organische stof in de bodem. Omdat Open Bedrijvendag is uitgegroeid tot een echt gezinsevent zullen kinderen ook kunnen deelnemen aan de proefjes. Na afloop ontvangen zij dan een certificaat van de bodemprofessor.

♦ Een interactieve stand rond het thema "Red de restjes" en voedselverlies.
Om de bezoekers te overtuigen om de biologische kringloop daadwerkelijk te sluiten, zullen er hapjes op basis van heerlijke restjes-recepten voorzien zijn.

♦ Informatie over thuiscomposteren mag uiteraard ook niet ontbreken.
Kringloopkrachten geven uitleg aan de IVM-compostmobiel.

♦ Voor de kinderen is er leuke en aangepaste kinderanimatie met een prijzenrad.

♦ En... uiteraard krijgt elke bezoeker aan de IVM-groencomposteringssite een leuk geschenk.

Praktisch:

Op zondag 1 oktober van 10-17 uur,
Ringlaan 56 te 9900 Eeklo

Info op www.openbedrijvendag.be