Pesticidenvrij tuinieren - Inzamelactie 21 april


Een tuin onderhouden zonder bestrijdingsmiddelen? Een stoep of terras onkruidvrij houden zonder te sproeien? Ongewenste insecten verjagen op een milieuvriendelijke manier? Het kan!

Waarom pesticidenvrij tuinieren?

We grijpen gemakshalve naar pesticiden om de tuin onkruidvrij te maken. Dat lijkt efficiënt, maar is eigenlijk heel schadelijk want pesticiden doden meer dan onkruid alléén. Het bodemleven wordt verstoord of sterft af, de chemicaliën komen in het grondwater terecht en bedreigen onze (drink)watervoorraad, er is gevaar voor residu’s in de voedselketen… De pesticiden zijn schadelijk voor vogels, vissen én de mens!

Hoe pesticidenvrij tuinieren?

Denk bij de (her-)aanleg van je tuin goed na over de juiste plaats voor de juiste plant. Een zieke plant duidt vaak op een verkeerde locatie of op een probleem met de bodem op die locatie. Schaduwplanten gedijen niet in volle zon, gras groeit niet goed in schaduwrijke plekken. Een struik die veel licht nodig heeft staat te verkommeren onder een boom met weelderige kruin die alle zonlicht wegneemt.

Vermijd ook zoveel mogelijk open bodem, want dat trekt onkruid aan. Werk daarom met bodembedekkers of met schors. Zo vermijd je de groei van ongewenste planten.

Kruidgroei hoeft niet persé ongewenst te zijn. Laat de natuur haar gang gaan in (een deel van) je tuin, zo help je bijen en andere nuttige insecten. Ook trek je zo natuurlijke vijanden aan voor bijvoorbeeld slakken (egels lusten graag slakken) of bladluizen (een lekkernij voor vogels).

Richt je tuin diervriendelijk in door nestkastjes te hangen of door een heg of houtkant aan te planten.

Enkele hardnekkige spelbedervers en hoe ze bestrijden:

  • Kruipende boterbloem: verwijder zoveel mogelijk op voorhand de plant mét wortels. Bodembedekkers houden deze bloem weg.

  • Heermoes (kattenstaart): verdwijnt van zelf bij voldoende schaduw; op zonnige plekken verdwijnt heermoes door intensief maaien of wieden (uitputting van de wortels)

  • Haagwinde: verwijder de wortelkruiden; maar bedek de bodem niet met verhakseld hout!

  • Distels en brandnetels: moet je intensief maaien.

  • Mos in het gazon: kan je voorkomen door het gras niet te kort te maaien en door regelmatig te mulchen. Gazon in de schaduwkant vraagt om mos. Leg daarom beter een 'border' aan op schaduwrijke plaatsen in je tuin.

  • Mos of ongewenste planten op je terrastegels of stoep: veeg en borstel regelmatig, zodat er geen ongewenste planten kunnen groeien of er geen ophoping is van organisch materiaal en water.

-

-

Inzamelactie Pesticiden op de recyclageparken

Pesticiden zijn schadelijk voor mens en milieu. Maak er deze lente eindelijk komaf mee! Breng ze op zaterdag 21 april 2018 binnen op het recyclagepark. In ruil ontvang je een handige voegenborstel (zolang de voorraad strekt). Wees er dus snel bij!

Deze actie vindt plaats op de recyclageparken van Aalter, Assenede, Deinze, Evergem, Gavere, Lovendegem, Merelbeke, Sint-Laureins/Kaprijke en Zomergem.