PMD sorteren is kinderspel


Met de slogan ‘PMD sorteren is kinderspel’ wil IVM in samenwerking met Fost Plus de burger eraan herinneren dat de sorteerregels voor PMD eigenlijk niet zo moeilijk zijn.

-

-

De campagne legt de focus op de essentie van PMD – voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons – en maakt zo duidelijk dat enkel deze soorten verpakkingen in de PMD-zak thuishoren. Ook al is het voor de overgrote meerderheid van de bevolking duidelijk, er blijven soms toch twijfels bestaan over welke verpakkingen al dan niet in de PMD-zak thuishoren. Vaak zijn het dezelfde verpakkingen waar men over twijfelt en die men, met de beste bedoelingen, bij het PMD sorteert. Daar wil Fost Plus en IVM verandering in brengen.

-

-

Het sorteren van afval en verpakkingen is in onze IVM regio al meer dan 22 jaar goed ingeburgerd. Toch zorgt de 'PMD-zak' soms voor de nodige misverstanden. Velen denken dat àlle plastic verpakkingen er in mogen. Niet alles mag!

In Aalter loopt een proefproject om na te gaan of andere kunststof verpakkingsstromen samen met het PMD-afval kunnen worden ingezameld en gerecycleerd. Het project loopt nog tot eind 2017. Minstens tot dan gelden in de andere IVM-steden en gemeenten nog steeds de sorteerregels voor PMD zoals we die al 22 jaar kennen en toepassen.

Wil je graag je geheugen nog eens opfrissen?
We zetten de PMD sorteerregels voor jou hier nog even op een rijtje ...


Het lijkt misschien complex, maar PMD sorteren is niet zo moeilijk. Je zal merken ... 't is kinderspel!

-

-

We willen je ook nog enkele aandachtspunten meegeven bij het sorteren

Duw plastic flessen plat. Zo win je plaats in de PMD-zak.

Let wel! Wie een PET-fles correct wil pletten, legt de fles in horizontale stand en drukt deze zo samen. Op die manier heeft het nog steeds de vorm van een fles en wordt dit door de optische scheiders op de sorteerlijn nog herkend, zodat de PET-fles juist wordt gesorteerd voor recyclage.

Schroef de plastic doppen steeds terug op de plastic flessen.

Je mag de doppen op de plastic flessen en flacons laten zitten. Ze worden mee gerecycleerd indien ze op de flessen en flacons vastgeschroefd zitten. Los in de blauwe zak zijn ze te klein om uit te sorteren en verstoren ze het sorteerproces.

Enkel huishoudelijke verpakkingen met een maximaal volume van 8 liter mogen in de blauwe PMD-zak.

De inzameling van PMD is enkel voorzien voor huishoudelijk verpakkingsafval. Grotere volumes behoren meestal tot industrieel afval en hiervoor is het erkend organisme VALI-PAC verantwoordelijk. Bovendien is het sorteercentrum niet voorzien op de sortering van grotere volumes waardoor bidons van meer dan 8 liter de sortering hinderen.

Geen plastic bidons vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak.

Bij het binnenkomen in het sorteercentrum worden de blauwe plastic zakken automatisch geopend en als afzonderlijke fractie uitgesorteerd. Verpakkingen die aan de buitenkant van de zak worden vastgemaakt, worden samen met de zakken meegenomen en komen daardoor in de verkeerde stroom terecht.

De PMD-verpakkingen moeten leeg zijn vooraleer je ze in de blauwe zak stopt.

Verpakkingen waar nog productresten in achterblijven, hebben een negatief effect op het sorteer- en recyclageproces en kunnen de kwaliteit van het eindproduct aantasten. Je hoeft de gebruikte verpakkingen niet te spoelen, enkel goed leeg maken.

Stop de verpakkingen niet in elkaar.

Stop geen verpakkingen in elkaar. Dit verstoort het sorteerproces waarbij de afzonderlijke verpakkingen niet worden herkend en daardoor bij het residu belanden.

Gebruik steeds PMD-zakken met IVM-logo.

Een nieuwe rol PMD-zakken koop je best bij je plaatselijke supermarkt of buurtwinkel. Kijk altijd goed na of de zakken het logo van IVM dragen (onder de opdruk met de sorteerregels).

-

-

Nog twijfels?

Hier geven we je nog een handig trucje mee bij het sorteren.

Let wel!

* Geen verpakkingen met tenminste één van volgende pictogrammen:

* Geen verpakkingen van pesticiden (insecticide, onkruidverdelger, mosbestrijder, rattenvergif, ...)

* Geen verpakkingen van motorolie, verf, lak en vernis.