't Is weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak


Wat tot voor enkele jaren ouderwets leek, of minstens iets "uit grootmoeders tijd", is tegenwoordig weer in: een heuse voorjaarsschoonmaak. Na de winter kamer voor kamer schoonmaken geeft het huis weer een frisse look. Vaak moet zo nodig nog een likje verf worden aangebracht, zodat dit alles zorgt voor een echt stralend proper huis. Deze voorjaarsschoonmaak kan ook op een duurzame manier gebeuren.

-

-

Zuinig gebruik van schoonmaakproducten spaart niet enkel het milieu!

Gedaan met overvloedige detergenten of chloorbleekmiddelen. Meer en meer kan er gekozen worden uit milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Enkele tips:

  • Microvezeldoekjes reinigen zonder product

  • Als er toch product nodig is, gebruik dan geconcentreerde producten, liefst met een ecolabel. Hiervan is er minder nodig en het bespaart tevens gesjouw met flacons en emmers

  • Neem altijd de juiste dosis (lees hiervoor aandachtig het etiket op de verpakking)

  • Gebruik navulbare verpakkingen en vul deze na uit grootverpakkingen

  • Gebruik regenwater voor het reinigen. Ook dat is milieuvriendelijk.

  • Kies voor schoonmaakmiddelen ‘uit grootmoeders tijd’: groene zeep (dit is een prima allesreiniger), soda (kan vettig vuil verwijderen) en schoonmaakazijn (helpt bij verwijderen van kalk en zemen van ruiten) zijn nog steeds milieuvriendelijke alternatieven omdat het gebruik ervan de natuur minder belast.

  • Gebruik geen producten met javel of andere bleekmiddelen. Zij bevatten chloor of perboraat en andere schadelijke chemische stoffen. Heb je toch een bleekmiddel nodig, kies dan voor een minder schadelijke alternatief met percarbonaat. Het is een milieuverantwoord bleekmiddel dat actief is bij gebruik vanaf 30 °C. Het wordt gemaakt van soda en zuurstofwater.

Oude spullen niet meer nodig? Al eens aan De Kringwinkel gedacht?

Bij de voorjaarsschoonmaak komen af en toe verborgen schatten boven. Evengoed blijken sommige voorwerpen niet langer van nut. Als deze voorwerpen nog bruikbaar zijn, worden ze best naar De Kringwinkel gebracht. Daar krijgen herbruikbare voorwerpen nog een tweede leven. Dit geldt niet enkel voor meubelen, speelgoed en huisraad, maar ook voor textiel.
Wie grote hoeveelheden herbruikbare materialen heeft, kan deze door De Kringwinkel laten ophalen. Een telefoontje naar De Kringwinkel volstaat. En de dienstverlening is gratis!

Een likje verf aanbrengen.

Bij het kiezen van verf is het vooral belangrijk op welke ondergrond deze verf zal moeten hechten. Lees daarom het etiket op de verpakking. Daarop staat voor welke toepassing de verf geschikt is.

Kies zoveel als mogelijk verven die weinig of geen vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten. VOS, ook wel oplosmiddel of solvent genoemd, zijn slecht voor het milieu en gezondheid.
De levensduur van oplosmiddel-arme verfsoorten is vergelijkbaar met die van de traditionele, oplosmiddelrijke verven en in sommige gevallen zelfs beter.

Reken op voorhand goed uit hoeveel verf u nodig heeft. Laat u niet verleiden door grote ketels die een prijsvoordeel opleveren, terwijl u eigenlijk maar de helft ervan nodig heeft. Heeft u na de klus nog wat verf over, dan kan dit worden bewaard door het verfblik goed af te sluiten en ondersteboven te bewaren want dat voorkomt uitdroging. De verf kan nadien nog worden gebruikt als onderlaag voor een volgend karweitje.

Als u halverwege een verfklus moet stoppen, is het handig om de kwast of roller onuitgespoeld in een plastic zakje te verpakken en op een koele plaats te bewaren. Oude verfkwasten en rollen met verfresten horen bij het KGA.

Giet nooit verfresten en oplosmiddelen in de gootsteen, het toilet, riool of in de natuur! Deze producten en hun verpakkingen horen thuis bij KGA.