Taxusinzameling - nog tot 26 augustus!


Breng je taxussnoeisel nog tot 26 augustus naar het recyclagepark en draag zo je steentje bij in de strijd tegen kanker. Taxussnoeisel levert immers grondstof voor geneesmiddelen die ingezet worden in de strijd tegen kanker.

Waarom is taxussnoeisel zo belangrijk?

Het éénjarig snoeisel van de Taxus Baccata bevat stoffen (taxol) die een remmende werking op de celdeling heeft in kwaadaardige tumoren. Daarom wordt taxol in kanker-remmende medicijnen toegepast en via chemotherapie toegediend bij patiënten met o.a. borst- of eierstokkanker.

Frank, coördinator bij de inzamelfirma, vertelt hoe je taxus best kan binnenbrengen op het recyclagepark.

“Je brengt het taxussnoeisel best zo vers mogelijk naar het recyclagepark. Snoeisel mag maximum 12 uur oud zijn. Het is ook van belang dat het enkel om éénjarig snoeisel gaat. Het moet ook droog zijn en mag niet vermengd raken met ander tuinafval of met steentjes of aarde.

Het snoeisel wordt dagelijks vervoerd naar een drogerij waar het op kwaliteit wordt gecontroleerd en verhakseld. Daarna gaat het snoeisel voor driekwart dag de droger in.

Na de droging vindt een nieuwe kwaliteitscontrole plaats. Vervolgens wordt het snoeisel verscheept naar farmaceutische bedrijven”.

Waar en wanneer?

De actie vindt in 2017 plaats in het werkingsgebied van IVM op de recyclageparken in Aalter, Assenede, Deinze, De Pinte, Eeklo, Evergem, Kaprijke (inwoners kunnen terecht op het recyclagepark van Sint-Laureins), Knesselare (inwoners kunnen terecht op het recyclagepark van Maldegem), Lovendegem, Maldegem, Merelbeke, Nazareth, Nevele, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Zomergem en Zulte.

De inzamelactie loopt van 19 juni tot 26 augustus 2017.