Zonder is gezonder: vermijd pesticiden!


Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Soms kunnen pesticiden lang nawerken. De Vlaamse gemeenten weren pesticiden uit het openbaar groen. Maar ook bij de burger thuis wordt het gebruik ervan best stopgezet. Er zijn immers goede alternatieven.

Geef onkruid geen kans!

  • bedek de bodem met doorlevende kruidachtige planten of met bodembedekkende struiken. Gebruik bij de aanplant een dikke laag compost of houtsnippers. Zo vermijd je van bij het begin onkruid en kunnen de bodembedekkers optimaal groeien.
  • hakselhout of mulchmateriaal helpen ook om borders, perken en boomcirkels gras- en onkruidvrij te houden. Zelfgemaaid gras kan hiervoor perfect gebruikt worden, maar dan moet je het wel om de drie weken vervangen en niet meer dan 3 cm dik leggen.
  • om te voorkomen dat hardnekkig wortelonkruid snel opschiet, kan je best eerst een laag ribbelkarton leggen.
  • wied zoveel mogelijk onkruid met de hand. Voor grotere oppervlakten kan je een onkruidbrander gebruiken. Brand het onkruid om de 2 à 3 weken weg: dit put het onderliggende wortelstelsel uit waardoor het onkruid uiteindelijk helemaal verdwijnt.
  • Houd paden met kiezelsteentjes onkruidvrij door regelmatig te harken, bij voorkeur bij warm weer zodat de losgeharkte plantjes snel opdrogen en afsterven.

Last van beestjes?

  • bladluizen kan je met een krachtige waterstraal van de plant spuiten. In de herfst kan je de aangetaste plantendelen afknippen.
  • slakken zijn dol op jonge plantjes. Zorg ervoor dat ze er niet bij kunnen: hou ze weg met sparrennaalden, gemalen schelpen of kapotte eierschalen. Egels en vogels eten graag slakken: richt je tuin daarom diervriendelijk in door nestkastjes te hangen of door een heg of houtkant aan te planten.
  • last van muggen? Vermijd stilstaand water in emmers, gieters en vijvers. Houd muggen buiten door het plaatsen van horren in deuren- en raamopeningen. Of hang een muskietennet boven het bed: dit is zeer efficiënt en geeft een beetje sfeer 'Out of Africa'.

Heeft u toch nog oude restjes pesticiden?

Breng uw restjes en lege verpakkingen naar de KGA-inzamelplaats in je stad of gemeente. Kijk op de ophaalkalender wanneer er een wijkinzameling plaats vindt.

 

Meer over het voorkomen van pesticiden op www.zonderisgezonder.be