Hoe een evenement afvalarm organiseren


Of het nu om openluchtevenementen gaat, dan wel om een lezing in een lokaal, evenementen organiseer je op een duurzame manier. IVM helpt je daarbij.

Wat is duurzaam organiseren?

Hierbij denken we vooral aan het voorkomen van afval, of toch minstens het scheiden van restafval en andere afval- of materiaalstromen. Dit kan door bv. herbruikbare bekers te gebruiken op festivals, door de promotie op een duurzame manier te voeren (bv. geen flyers gebruiken maar herbruikbare informatiepanelen opstellen), door afval gescheiden in te zamelen (bv. door het gebruik van afvaleilandjes), enz.

Ook vragen we hierbij aandacht voor een vlotte mobiliteit, voor het zuinig omspringen met energie en water, voor het respecteren van de normen op vlak van geluid, voor de fauna en flora in de nabijheid van het evenement...

IVM publiceerde een handige infobrochure 'Duurzame evenementen'. Klik hier om deze brochure te downloaden.

Gratis materiaal ontlenen?

De IVM-steden en gemeenten ontlenen gratis materiaal waarmee je je evenement afvalarm kan organiseren. Contacteer de lokale milieu- of afvaldienst wanneer je voor je evenement op zoek bent naar herbruikbare bekers of afvaleilandjes.

Voor grotere evenementen: 2 uitleendiensten in de regio

Wie grotere evenementen organiseert en meer materiaal nodig heeft dan hetgeen de IVM gemeenten of steden in voorraad hebben, kan terecht bij één van de 2 uitleendiensten in de regio.

Je vindt deze uitleendiensten in Eeklo en Merelbeke.

- Eeklo: IVM, Sint-Laureinsesteenweg 29 9900 Eeklo: tel 09 218 90 17, mail naar wim.goethals@ivmmilieubeheer.be

- Merelbeke: dienst Afvalbeheer, Recyclagepark Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 952 9820 Merelbeke: tel 09 210 35 10, mail naar afvalbeheer@merelbeke.be

Reglement

Het meeste materiaal kan gratis worden ontleend, maar er wordt wel een borg gevraagd.

Raadpleeg hier het reglement.