PMD


PMD staat voor Plastic verpakkingen en Metalen verpakkingen en Drankkartons. PMD wordt om de 14 dagen opgehaald in blauwe zakken.

  Wat is toegelaten bij PMD?

P = Plastic verpakkingen (plastic flessen en flacons) EN
  • Plastic schaaltjes, vlootjes en bakjes
  • Plastic potjes en tubes
  • Plastic folies en zakjes


M = Metalen verpakkingen (ook spuitbussen van voedingswaren en cosmetica; aluminium schaaltjes en bakjes; metalen deksels en doppen)

D = Drankkartons

Wat ingeval van fout?

Indien de zak materialen bevat die niet toegelaten zijn, of wanneer de zak niet het logo van IVM draagt, wordt deze niet meegenomen. Op de PMD-zak wordt dan een oranje sticker gekleefd, op de plaats waar de fout wordt vastgesteld. Neem in dat geval de zak terug binnen. Haal het fout gesorteerde afval er uit. Op de binnenzijde van de sticker zijn de juiste sorteerregels vermeld. Scheur het bovenste deel van de sticker af en bied de blauwe zak - dit maal met correcte inhoud - aan bij de volgende ophalling.

Wat gebeurt ermee?

PMD wordt opgehaald met een 'duo wagen', samen met papier en karton in. Het PMD wordt in een gescheiden compartiment gestockeerd. Op een overslagstation, wordt het PMD-afval gescheiden van het papier en karton gelost. Hierbij treedt geen vermenging van beide fracties op. Nadien volgen het PMD en het papier en karton een gescheiden weg en worden ze grondstof voor nieuwe producten.

Enkele voorbeelden: PET-flessen worden verwerkt tot tapijten, kledij of slaapzakken; HDPE-flacons worden verwerkt tot kisten, opbergrekken of industriële leidingen; aluminium drankblikjes worden fietsen of auto-onderdelen; drankkartons worden papieren zakken of eierdozen ...

Meer informatie over PMD inzamelen en recycleren vindt u op de website van Fost Plus, het organisme dat instaat voor de coördinatie van de selectieve inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen.