Toepassingen van compost


Op de IVM-groencomposteringsinstallatie wordt compost van hoge kwaliteit geproduceerd. Het eindproduct wordt afgenomen afname door land- en tuinbouwbedrijven, potgrondfabrikanten, tuinaanleggers, boomkwekerijen en gemeentebesturen. Compost kent immers vele toepassingen, ook bij u thuis.

-

-

Compost in de moestuin

Het gebruik van compost in de moestuin verhoogt het humusgehalte in de bodem. Dit bevordert de vorming van de kruimelstructuur in de bodem, waardoor de plantenwortels een goed evenwicht van lucht en water krijgen.
Compost zorgt ook voor een geschikte basisbemesting. De meeste stoffen uit compost komen immers langzaam vrij, waardoor het een langdurige werking heeft.

Sommige gewassen zijn gevoelig voor jonge compost. Gebruik daarom enkel goed uitgerijpte kwaliteitscompost.

Reken uit hoeveel u nodig hebt: voor sommige gewassen is dit 300 à 500 kg per are; voor andere veel minder.

-

-

Compost in bloembakken

Omdat de kwaliteit van de grond de groei beïnvloedt, is het aan te bevelen aan de potgrond een kwart tot een derde compost toe te voegen. Dit geeft de grond een goede structuur waarin de wortels voldoende water, voedingsstoffen en lucht vinden. Compost is bovendien een traagwerkende meststof die gedurende het hele groeiseizoen voedingsstoffen afgeeft. U kunt het gebruiken voor terrasplanten, bloembakken en kamerplanten.

-

-

Compost in de border

U doet er goed aan uw border tweemaal per jaar te mulchen. Compost is hiervoor een ideaal hulpmiddel.
Het brengt een isolerende laag aan, het verbetert de bodemstructuur en het geeft voedsel aan het bodemleven.
Een mulchlaag van enkele centimeters vermindert ook de onkruidgroei.

-

-

Compost voor een gezond gazon

Zorg bij de aanleg van het gazon voor een gezonde bodem. Dit kan door bodemverbeterende middelen, zoals compost, in de grond te mengen. Gebruik 10 tot 20 kg compost per vierkante meter. Breng nadien één tot tweemaal per jaar een laagje compost aan op het gazon.

-

-

Compost als bodemverbeteraar

Een goede bodemstructuur verbetert de plantengroei. De bodemstructuur is echter zeer kwetsbaar.

Slechte weersomstandigheden, onregelmatige bemesting, bouwwerken... kunnen aanleiding geven tot bodemverdichtingsproblemen. Dit zorgt ervoor dat planten nog moeilijk voeding en water opnemen, waardoor ze minder weerstand hebben tegen ziektes en plagen.

De beste oplossing is voldoende humus of bodemverbeteraar toe te voegen aan de bodem. Compost is hiervoor zeer geschikt, omdat het naast humus ook actieve micro-organismen bevat die de bodem kunnen versterken. Ook bevat compost traagwerkende meststoffen, waardoor overbemesting wordt vermeden.

Meer informatie over de toepassingen van compost vindt u op de website van Vlaco