Bezoek aan ons educatief belevingscentrum - momenteel enkel 'virtueel'


Omwille van COVID-maatregelen is het educatief centrum gesloten voor bezoek tot eind februari 2022! Ook rondleidingen op de site van de afvalenergiecentrale zijn tijdelijk opgeschort!

Omwille van COVID-maatregelen is het educatief centrum gesloten voor bezoek tot eind februari 2022!
Ook rondleidingen op de site van de afvalenergiecentrale zijn tijdelijk opgeschort! Wil je virtueel op stap gaan door onze afvalenergiecentrale? Dat kan. Klik hier voor een 360°-beleving.

De informatie hierna geldt énkel voor bezoeken die kunnen plaatsvinden nà februari 2022

Beleef het volledige afvalverhaal in ons educatief centrum of laat je rondleiden in de installatie van onze afvalenergiecentrale. We onthullen voor jou alle geheimen over het correct omgaan met en het verwerken van afval. Je kan je aanvraag doorgeven via onze reserveringstool.

 Wat je alvast zeker moet weten vooraleer je ons een bezoek brengt...

Contact: je kan een bezoek aanvragen via onze reservatietool waar je een beschikbare datum kan uitkiezen op de kalender.
Kostprijs: gratis voor scholen en verenigingen uit de IVM-regio. Voor scholen en verenigingen die niet tot ons werkingsgebied behoren kost het bezoek € 65.
Deelnemers: een groep telt maximum 25 deelnemers (incl. de begeleiders). We wijken hiervan niet af.
Toegankelijkheid: het parcours is een heuse wandeltocht en er zijn veel trappen te doen.
Duurtijd: ongeveer 2 uur (afhankelijk van de tijd die de groep wil besteden in het bezoekerscentrum)
Wanneer? je kan ons bezoeken énkel op weekdagen van 9.30 tot 16.30 uur. Geen bezoeken mogelijk op zaterdag en zondag, alsook geen bezoeken op brugdagen/feestdagen.
Wat kan? Een bezoek aan het educatief centrum kan voor leerlingen vanaf de 2de graad lager onderwijsVoor leerlingen vanaf de 3de graad lager onderwijs en verenigingen is er de mogelijkheid om het educatief centrum te combineren mét een rondgang in de installatie van onze afvalenergiecentrale.
Waar moet je zijn? het bezoekerscentrum en de installatie van de afvalenergiecentrale zijn gelegen aan de Sint-Laureinsesteenweg 29 te 9900 Eeklo.
Waar moet je nog voor zorgen vooraleer het bezoek doorgaat? We bezorgen je nog een lijst waarop de namen van de deelnemers moeten ingevuld worden. Deze mail je ons ingevuld terug ten laatste 1 dag vóór je geplande bezoekdatum. Ook krijg je nog een veiligheids- en informatiefiche meegestuurd.

IVM is in de regio het meest gekend om het inzamelen en verwerken van afval- en materiaalstromen. De intergemeentelijke vereniging heeft ook een belangrijke sensibiliserende én educatieve functie. Afvalpreventie blijft het hoogste doel en ook correct sorteren met het oog op optimale recyclage is een blijvend aandachtspunt. Scholen en milieu- of sociaal-culturele verenigingen vonden in het verleden al de weg naar de afvalenergiecentrale om er de verwerking van restafval en de opwekking van energie met eigen ogen te kunnen ervaren. IVM wil een stapje verder gaan en de bezoeker de boodschap meegeven dat we moeten handelen vanuit de zorg voor onze planeet - toeval of niet, ook het thema dat al enkele maanden de media bepaalt en waarvoor jongeren intens om aandacht vragen.

Daardoor wordt een bezoek aan IVM een boeiende belevenis. Met het educatief en - niet in het minst - interactief centrum worden de jongeren gegidst doorheen het integrale afvalverhaal, ze kunnen zélf aan de slag gaan met sorteren.

Interactief, modulair, immer up to date…

Het centrum is ingedeeld in 5 themaruimten: red de planeet, afval voorkomen, afval correct sorteren, afval verwerken en afval opruimen. In elke ruimte vind je prachtig beeldmateriaal en de nodige weetjes en leuke doe-activiteiten… De gebrachte informatie is allesbehalve statisch: er wordt gewerkt met beeld en geluid en de animatie wordt aangepast volgens leeftijd en interesse…

Een bezoek op maat? Het kan!

Elk bezoek kan trouwens 'op maat' worden georganiseerd:

  • Voor scholengroepen met leerlingen vanaf de 2de graad lager onderwijs kan het volledige afvalverhaal in het educatief centrum worden beleefd, zonder een bezoek aan de afvalenergiecentrale. Maar ze kunnen wel in onze verwelkomingszaal een toffe film bekijken van onze afvalenergiecentrale.

  • Voor leerlingen vanaf de 3de graad lager onderwijs en verenigingen is er de mogelijkheid om het educatief centrum te combineren mét een rondgang in de installatie van onze afvalenergiecentrale. Ook zij krijgen vóór de rondgang een mooie film voorgeschoteld.

Elk bezoek wordt ingeleid door deskundige (en toffe gedreven) gidsen van de Meetjeslandse Gidsenbond.

Breng een scholenbezoek aan ons educatief centrum (voor leerlingen vanaf de 2de graad van het lager onderwijs)

Een mooie en boeiende beleving van het volledige afvalverhaal met de boodschap dat we moeten handelen vanuit de zorg voor onze planeet...

Mondmasker in het educatief centrum is verplicht! En zoals eerder vermeld... énkel groepen van maximaal 25 (incl. begeleiders)!

Breng een bezoek aan onze afvalenergiecentrale (voor leerlingen vanaf 3de graad van het lager onderwijs)

Een bezoekje aan de afvalenergiecentrale van IVM is een echte ontdekkingstocht. Je kan er met je eigen ogen zien hoe het huishoudelijk afval, dus ook jouw restafval, wordt verwerkt met zorg voor het milieu. Tijdens de rondgang krijg je een boeiende kijk op het verbrandingsproces en leggen we uit hoe we de rookgassen proper maken en hoe we de warmte van de verbranding gebruiken bij de productie van elektriciteit. Uiteraard kan de rondgang gecombineerd worden met het educatief centrum.

Mondmasker is verplicht binnen de gebouwen! En ook hier te vermelden... énkel groepen van maximaal 25 (incl. begeleiders)!

-

-

Wil je alvast een "boeking" doorgeven en een (scholen)bezoek reserveren?
Dat kan!
Dien gerust je aanvraag in via onze reservatietool.

Op de boekingskalender kan je een beschikbare datum kiezen en een selectie maken of je met de groep zou willen langskomen in de voormiddag of namiddag.
Vervolgens vul je alle aanvullende informatie in.
Te gepasten tijde nemen we contact op voor het vastleggen van de afspraak en verdere praktische afspraken met betrekking tot het bezoek.

Hou zeker onze website in de gaten voor verdere updates en info.