De wintervoorbereidingen in de tuin


Oktober is zowat de beste maand om je tuin voor te bereiden voor de winter. De weersomstandigheden zijn dikwijls nog goed om nog enkele tuinklusjes uit te voeren.

-

-

In de herfstperiode bereiden de planten zich voor op de koude periode die eraan komt. De eenjarige planten vormen zaad en meerjarige planten laten de kwetsbare delen afsterven. Sommige planten trekken zich terug tot onder de bodem, andere laten alleen bladeren vallen. Wat overblijft wordt beschermd door een stevige schorslaag of een extra geïsoleerde knop.

-

-

In de herfst gebruik je best geen meststoffen voor je planten. Meststoffen geven een extra groeistoot waardoor nieuwe twijgjes en plantendelen worden gevormd die niet meer voldoende kunnen beschermd worden tegen de vorst, wat leidt tot afgestorven takken en insluipende ziektes.
Je gebruikt beter extra bodemverbeteraars, zoals compost uit je eigen compostvat, -bak of -hoop of compost van de IVM-groencomposteringsinstallatie met Vlaco-kwaliteitslabel.

Door compost te gebruiken in de herfst wordt de bodem gedurende vele maanden verrijkt met humus en andere voedingsstoffen. Een dun laagje opengeharkte compost in het gazon verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak. Rond struiken en bomen, in de border en moestuin mag een dikkere laag komen.

-

-

In de herfst en winter laat je de afgevallen bladeren of dode stengels zoveel mogelijk liggen. Dit dode materiaal vormt een extra warme winterjas voor alle plantjes die eronder leven. Planten die sterk gevoelig zijn voor vriestemperaturen bescherm je met een extra laag bladeren en stro, maar hou er wel rekening mee dat alles luchtig blijft. Een combinatie van koude en vochtigheid is voor vele planten dodelijk.

Op het gazon daarentegen haal je de bladeren best regelmatig weg door ze bijeen te harken en te gebruiken of op te sparen als structuurmateriaal voor je compostvat. Wanneer je ze laat liggen krijgt het gras te weinig licht en geeft op langere duur gele tot zelfs kale plekken, waardoor uiteindelijk onkruid vrij spel krijgt in het voorjaar.