GFT-ophaling in Assenede, Eeklo, Evergem, Sint-Laureins


In de gemeenten Assenede, Evergem, Sint-Laureins en de stad Eeklo wordt vanaf april gft-afval aan huis opgehaald in containers.

Gft inzamelen, da's iets nieuws!

De afkorting gft staat voor “groente-, fruit- en tuinafval”, dus alles wat organisch afbreekbaar is. Dit afval wordt in een gft-vergistingsinstallatie verwerkt.

Hoe zal het gft ingezameld worden?

Binnenkort zal in Assenede, Eeklo, Evergem en Sint-Laureins het gft om de 14 dagen opgehaald worden met containers. Inwoners krijgen de keuze tussen een 40-liter- of een 120-litercontainer. Telkens een container wordt aangeboden voor ophaling, moet men een retributiesticker aan het handvat van de container bevestigen. De ophaler verwijdert voor lediging de sticker van de container. Containers zonder retributiesticker worden niet leeggemaakt.

Niemand wordt verplicht een gft-container aan te schaffen. Het gft-afval kan immers ook thuis worden gecomposteerd in een compostvat of een compostbak. Wie thuiscomposteert kan het misschien onnodig vinden om een container aan te schaffen.

Benieuwd naar de gft-ophaling vanaf april 2021? Neem dan zeker een kijkje op de gft-pagina.
Wil je eens zien hoe een gft-ophaling werkt? Kijk dan hier naar de informatievideo over de gft-ophaling.

Herbekijk de reportage op AVS 'Achter de schermen' met Celia.

Celia nam een kijkje achter de schermen bij IVM. Daar kwam ze meer te weten over gft-afval. Ze trok zelf naar Merelbeke om te helpen bij de ophaling van gft-containers. In de gemeente Merelbeke en ook in Zulte, De Pinte en Nazareth wordt er al jaren gft-afval opgehaald en vanaf april ook in de gemeenten Assenede, Evergem, Sint-Laureins en de stad Eeklo. Ze ging eens polsen bij de inwoners wat ze daarvan vinden.