Klein elektro zonder snoer...


Hier vind je 10 voorbeelden van twijfelgevallen. Is het nu oud-elektro of niet?

Vroeger was de boodschap eenvoudig: als er aan een toestel een snoer hangt, hoort het bij het AEEA (oud elektro-afval). Maar heel wat kleine toestellen zonder snoer zijn ook elektro. Dat komt omdat ze op een batterij werken en vaak vol elektronica en zeldzame metalen zitten.
Andere spullen lijken dan weer elektro, maar ze zijn het niet. Je zou van minder gaan twijfelen.

  1. Afstandsbediening -> AEEA

Nieuwe tv gekocht? De leverancier neemt de oude gratis mee. Maar wat met de afstandsbediening? Die hoort niet in de vuilnisbak, want het is elektro. Geef dit dus ook gerust mee met de leverancier.

  1. Gsm -> AEEA

Meer dan 3 miljoen gsm’s en smartphones in België rinkelen nooit meer. Zowat elk Belgisch huisgezin heeft een of meer ongebruikte mobiele telefoons. Het zijn evenwel elektrotoestellen vol zeldzame metalen. Beter recycleren dus.

  1. Kaartlezer / rekenmachine -> AEEA

Klein grut, dat is waar. Maar wel elektro. Jammer genoeg verdwijnt nog 1 op 10 van alle verkochte kaartlezers en rekenmachines bij het restafval. Zware milieukost? Reken maar!

  1. Stappenteller -> AEEA

De nieuwe rage. Ook dit elektrotoestelletje bevat materialen die we niet verloren mogen laten gaan. Recycleren is de boodschap.

  1. Lampen -> geen AEEA, maar welkom bij Recupel

Een kind weet dat lampen werken op elektriciteit. Maar we beschouwen ze niet als elektro. Waarom recycleert Recupel ze dan? Omdat er in gasontladingslampen zoals een spaarlamp en buislamp (ook gekend als tl-lamp) schadelijke materialen en gassen zitten, zoals kwikdampen. Die mogen niet in het milieu terechtkomen. We recycleren ze dus. Ook met je oude halogeen- of ledlampen ben je welkom bij Recupel op het recyclagepark, het RecyclePunt of de handelaar.

  1. Computermuis -> AEEA

Toegegeven: heel wat computermuizen zijn draadloos. Maar zelfs dan horen ze allemaal bij de elektrotoestellen want er zit behoorlijk wat elektronica in zo’n klein toestel.

  1. Oortjes van smartphone-> AEEA

Knoop het voor eeuwig en altijd in je oren: hoofdtelefoons en oortjes van de smartphone zijn elektrische apparaten.

  1. Inductiekookpan -> metaal

Met een inductiekookpan mag je zelfs op een gasvuur kokerellen. Dus is een inductiekookpan geen elektroapparaat. Is de pan stuk: in de metaalcontainer ermee!

  1. Brandalarmsysteem (rookmelder) -> recyclagepark

Een brandalarmsysteem vervang je niet om de haverklap. Maar als het ooit zover is: een rookmelder is KGA (Klein Gevaarlijk Afval). Recupel beschouwt het als een speciaal elektrotoestel, vandaar dus de inzameling in speciaal daartoe voorziene vaten op het recyclagepark.

  1. Analoge keukenweegschaal (zonder batterij) -> géén AEEA; naar het recyclagepark ermee

Moderne keukenweegschalen hebben een batterij nodig en zijn dus elektro, maar de gouwe ouwe analoge exemplaren niet. Er zijn trouwens massa’s apparaten die vroeger analoog waren en die Recupel dus niet recycleert, terwijl we de digitale varianten nu wel recycleren: een fototoestel, een personenweegschaal, een kookwekker …

 

Meer over inzamelen en sorteren van AEEA op www.recupel.be