Sluikstorten = niet oké


Afval aan de glascontainer achterlaten is niet oké. Hou het netjes.

Jammer genoeg worden in de nabijheid van de glascontainers regelmatig sluikstorten vastgesteld.

Vaak gaat het om voorwerpen die totaal niet in de glascontainer thuishoren, maar toch op de locatie worden achtergelaten.

In de glascontainer horen enkel doorschijnende glazen flessen en bokalen én ZONDER deksel, schroefdop of kurkenstop. De lege kartonnen dozen, plastic tassen, houten bakjes, ... waarmee het glas naar de glascontainer werd gebracht moeten terug mee naar huis worden genomen.

Geen andere soorten glas en ander afval in of naast de glascontainer!

Vaak zien we naast de glascontainer stukken vlak glas van ramen en spiegels, autoruiten, een gebarsten aquarium, kapotte glazen kannen en kopjes, hittebestendige ovenschotels, pyrex kommen en ga zo maar verder. Ook stenen kruiken, porselein en aardewerk, tl-lampen tot zelfs lavabo's en WC-potten, TV's en ander elektro worden zomaar aan de glascontainers achtergelaten.

Afval en voorwerpen die thuis horen op het recyclagepark en niet naast de glascontainer!

Enkele nuttige weetjes...

Waarom mogen kristal, ruiten, keramiek en ovenschotels niet in de glascontainers?

Deze materialen hebben een hogere smelttemperatuur dan flessen en bokalen. Als er bv. porselein en aardewerk in de glascontainer wordt gegooid, zal dat niet volledig smelten in het recyclageproces. Daardoor kunnen deze niet-gesmolten deeltjes in de vloeibare glasmassa terechtkomen, waardoor de gerecycleerde flessen hun stevigheid verliezen en gemakkelijker breken.

Waarom wordt gekleurd glas en wit glas apart gehouden in de glascontainers?

Men kan geen zuiver wit glas maken als er een kleine fractie gekleurd glas bij het wit glas terecht komt. Net daarom is het belangrijk om de twee soorten zo goed mogelijk kleurgescheiden te sorteren. Dit zorgt namelijk voor energie- en grondstoffenbesparing.

Waarom mogen er geen deksels en doppen op de flessen en bokalen blijven?

Deksels en doppen worden van verschillende materialen gemaakt: metaal, plastic, kurk... Ze kunnen het recyclageproces ernstig vervuilen en mogen dus niet in de glasbol terechtkomen.
Metalen deksels en doppen mogen bij het PMD. Plastic deksels en kurken sorteer je bij het restafval.