Korte keten


De 'Korte keten' slaat op een afzetsysteem waar er een rechtstreekse relatie is tussen producent en consument. Producten 'van om de hoek' maken afstanden letterlijk korter en zorgen voor ecologische, financiële en sociale voordelen.

Hoevewinkels

In hoevewinkels (bv. hoeveslagerij) worden de eigen producten van het bedrijf verkocht. Vaak wordt het eigen assortiment uitgebreid, bijvoorbeeld met producten van collega-landbouwers.


Boerenmarkt

Boerenmarkten verschillen van gewone markten. Op boerenmarkten staan gewoonlijk landbouwers met eigen producten. Hierdoor is er een ruim aanbod aan hoeveproducten.


Verkoop via automaten

Sommige producten worden via automaten rechtstreeks aan de consument verkocht. Denk maar aan een zuivelautomaat, een aardappelautomaat, een aardbeienautomaat... Deze automaat bevindt zich meestal in de nabijheid van het bedrijf.


Voedselteams

Een voedselteam is een groep consumenten uit eenzelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel... aankopen bij producenten uit de streek die zijn aangesloten bij een voedselteam. De bestellingen worden doorgegeven via een webwinkel en afgehaald door de consument in een depot. In het werkingsgebied van IVM zijn er voedselteams in Eeklo, Evergem, Lovendegem, Maldegem en Merelbeke.
Meer info op www.voedselteams.be


Meer informatie over de 'Korte Keten'?

Neem een kijkje op www.rechtvanbijdeboer.be 

of op www.korteketenmeetjesland.be