Kringlooptuinieren


Kringlooptuinieren is afvalarm tuinieren. Het zorgt er voor dat er minder tuinafval naar het recyclagepark moet worden gebracht. Kringlooptuinieren zorgt niet alleen voor minder afval in de tuin, ook voor minder werk...Kringlooptuinieren is afvalarm tuinieren. Hierna enkele weetjes waardoor je tuinafval voorkomt:

 

  • Bodembedekkers geven onkruid weinig kans en zorgen zelf voor minder afval;

  • Om snoeiwerk te voorkomen, houd je bij de aanleg van je tuin best rekening met de uiteindelijke omvang van bomen en struiken;

  • Bemest met mate en gebruik zoveel mogelijk compost en traag werkende meststoffen;

  • Laat herfstbladeren zoveel mogelijk liggen: ze bedekken en beschermen de bodem, stimuleren het bodemleven en bevatten voedingsstoffen;

  • Versnipperd snoeihout is een zegen voor de bodem;

  • Gebruik een mulchmaaier bij het afrijden van het grasperk. Zo hoef je geen grasmaaisel af te voeren of te verwerken;

  • Het keuken- en tuinafval dat je zelf composteert in een compostvat, een compostbak, een composthoop of wormenbak, hergebruik je als bodemverbeterende en voedende compost in je eigen tuin.

Kringlooptuinieren is natuurvriendelijk tuinieren

Door de plantendelen als mulch of compost terug te geven aan de grond, wordt het bodemleven gestimuleerd. De bodem krijgt een luchtige kruimelstructuur die vocht en voedingsstoffen vasthoudt. De levende bodem beschermt de planten tegen ziekten en parasieten.

Kringlooptuinieren betekent ook minder werk: minder maaien, wieden, bladeren vegen en… minder naar het recyclagepark rijden. 

Meer op Vlaco.be

Kippen

Kippen zijn natuurlijke afvalverwerkers, die bijna alle soorten keukenafval eten. Wist je dat één kip jaarlijks ruim 50 kg voedselafval kan verwerken? En een dure investering is het niet, want je vindt al een kip voor een paar euro. Trouwens, dit bedrag kan je zo terugwinnen én je hebt kakelverse scharreleieren…

Nuttige tips voor de kippenhouder vind je in de Vlaco-brochure ‘Kippen houden in de kringlooptuin’. Je vindt dit op de website van Vlaco.

 
Heb je vragen of suggesties?  Laat ze ons weten via mail