Thuiscomposteren


We kunnen voorkomen dat keuken- en tuinafval in de afvalketen terechtkomt door het te composteren.

Hoe?

Het organisch keuken- en tuinafval verschilt van ander afval omdat we het opnieuw kunnen gebruiken als bodemverbeteraar in de tuin, als compost.

Composteren is een biologisch proces waarbij micro-organismen en kleine ongewervelden organische reststoffen onder welbepaalde omstandigheden omzetten tot een stabiel humus- en voedselrijk eindproduct: compost.

Dankzij composteren en kringlooptuinieren moet je dus minder keukenafval in de restafvalzak stoppen en moet je minder vaak naar het recyclagepark met grasmaaisel of snoeihout.

Het juiste materiaal

Afhankelijk van de grootte van de tuin kan je kiezen voor een compostvat (tuin tot 400 m²), een bak of hoop. Voor appartementen bestaan er zelfs wormenbakken.

Waarop letten bij een compostvat?
Kies een plek in halfschaduw met losse grond en plaats de bodemplaat op een vloertje van platte stenen die enkele centimeters uit elkaar liggen (om lucht door te laten). Zorg dat je er gemakkelijk bij kan, niet te ver van de keuken en met de nodige plaats om het leeg te maken.

Waarop letten bij een compostbak?
Plaats de bakken op een luchtige, droge en (half-)beschaduwde plek in de tuin. Maak de voorkant verwijderbaar, gun jezelf de nodige werkruimte en geef je bak een dak.

Compostvaten en -bakken te koop!

Via het stads- of gemeentebestuur kan je gesubsidieerde compostvaten en -bakken aankopen.
Informeer hiervoor bij de milieu- of afvaldienst!

Basisregels voor goed composteren

Of je nu een vat, bak of hoop gebruikt: de basisregels zijn eenvoudig:

  • eerst een bodemlaag van structuurmateriaal aanbrengen (houtsnippers, dorre stengels...)

  • nadien: evenwicht tussen 'groene' (gemakkelijk verteerbare resten) en 'bruine' materialen (houtsnippers, takjes, herfstbladeren...); liefst afwisselend

  • regelmatig beluchten: gebruik hiervoor de beluchtingstok (eens per week 'schouwen trekken': de stok recht naar beneden steken en kwartslag draaien, nadien terug uittrekken; dit op meerdere plaatsen)

  • regelmatig omzetten en compost zeven.

composteerbaar:

schillen van fruit, aardappelen en groenten; doppen van noten; keukenrolpapier; brood; verwelkte snijbloemen; afgestorven potplanten; haagscheersel; grasmaaisel (in dunne lagen); versnipperd snoeihout; plantenresten; onkruid; stro en hooi; herfstbladeren en dennenaalden; theebladeren en theezakjes; koffiefilters.

niet composteerbaar:

timmerhout; grof niet-gesnipperd snoeihout; beenderen en dierlijk afval; visgraten; aarde en zand; saus, vet en olie; gekookte etensresten; uitwerpselen van honden en katten; kattenbakvulling; wegwerpluiers; as; stof uit stofzuigerzak; houtskool.

Wat kan je doen met compost?

In de moestuin, bloembakken, border...
Compost verhoogt het humusgehalte in de bodem en bevordert de kruimelstructuur waardoor planten een evenwichtig van lucht en water krijgen. Compost zorgt voor een geschikte basisbemesting en heeft langdurige werking. Het is de ideale bodemverbeteraar!

Dankzij compost een gezond gazon...
Zorg bij de aanleg van het gazon voor een gezonde bodem: meng 10 tot 20 kg compost per vierkante meter in; breng nadien één à tweemaal per jaar een laagje compost aan op het gazon.

Meer op de website van Vlaco.