Gooi het teveel aan bereide maaltijd niet zomaar in de vuilbak.
Eet restjes op. Heb je er toch over? Gebruik deze dan in een lekker gerechtje of een fris slaatje...
Enkele inspirerende ideeën vind je op de 'Restjesreceptenpagina' van Vlaco.
Hoe voedselverspilling voorkomen?
- Maak een winkellijstje en plan de aankopen per maaltijd zorgvuldig
Wist je dat een boodschappenlijstje impulsaankopen beperkt? Het is daarom ook goed de voorraadkast en koelkast te controleren vooraleer je naar de winkel gaat. - Organiseer je koelkast en voorraadkast
Heb jij ook al eens een vervallen yoghurtpotje uit de koelkast gevist dat helemaal achter een grote pot mayonaise verstopt zat? Dat kun je vermijden door je koelkast, koele berging en voorraadkast goed te organiseren. Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude. Zo verbruik je de oudste producten altijd eerst. - Bewaar voeding op een correcte manier
Groenten en fruit die in open lucht gekweekt worden, bewaren het langst in de koelkast. Uitzondering op deze regel zijn tomaten: die bewaar je beter nooit in de koelkast. Tropische groenten en fruit bewaar je in een koele berging.
Brood wordt snel taai. Bewaar het daarom altijd in de originele zak en bij kamertemperatuur. Je kunt het ook invriezen.
Voor andere voedingswaren vind je de juiste bewaarvoorschriften meestal op het etiket. - Kijk naar de houdbaarheidsdatum én gebruik je zintuigen
Om de voedselveiligheid van producten in te schatten kan je gebruik maken van de houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking. Houd rekening met het verschil tussen de ‘Te gebruiken tot’-datum en de ‘Ten minste houdbaar’-datum, anders loop je het risico veel voedsel dat nog perfect eetbaar is te verspillen. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de datum is verstreken, kun je in vele gevallen nog opeten. Aarzel daarbij niet om gebruik te maken van je zintuigen om de smaak, geur en het uitzicht van voeding te controleren.
Wil je nog meer tips?
Bekijk dan zeker onderstaande video van het Red-De-Restjes-webinar van Vlaco. Alvast veel kijk- en kookplezier!