Per jaar gooit een gemiddeld Vlaams gezin maar liefst 2 à 3 volle winkelkarren voedsel weg, goed voor 417 euro. Brood en gebak, groenten en fruit, zuivel, dranken en bereide gerechten worden het vaakst weggegooid.
We gooien vooral voedsel weg omdat we:
• te veel inkopen;
• producten verkeerd bewaren;
• te veel voedsel bereiden.
Zo vermijd jij voedselverlies én bespaar je geld!
1. Plan je maaltijden
Een weekmenu maken bespaart je tijd, stress én geld. Bedenk wat je wil eten, kijk wat je nog in de koelkast en voorraadkast hebt liggen en noteer wat je nodig hebt op een boodschappenlijstje.
Tip: Heb je weinig tijd? Neem een fridgie voor je gaat winkelen. Dat is een selfie van de binnenkant van je koelkast. Zo weet je wat je nog in huis hebt en koop je niks te veel.
2. Koop bewust
Wie winkelt met een lege maag, laat zich gemakkelijk verleiden tot onnodige aankopen. Eet daarom voordat je gaat winkelen iets kleins. Houd je strikt aan je boodschappenlijstje, zo voorkom je impulsaankopen en winkel je efficiënter. Grote verpakkingen of promoties kunnen voordelig zijn, maar alleen als je ze op tijd kan gebruiken of invriezen.
3. Bewaar je boodschappen slim
Volg de bewaaradviezen op de verpakking. Plaats producten met een langere houdbaarheid achteraan in je kast of koelkast, zo gebruik je eerst wat het snelst op moet.

Je koelkast heeft warme en koude zones. Door hier rekening mee te houden, kan je voedsel langer bewaren.
• Deur van de koelkast (6 à 7°C): drank, boter, sausjes, eieren
• Bovenste plank (6 à 7°C): zuivelproducten, geopende potten, restjes
• Middelste plank (3 à 4°C): charcuterie, melk, soep, gebak
• Onderste plank (0 à 2°C): rauw vlees, vis, snel bederfbare producten
• Groentelade (4 à 6°C): fruit en groenten
4. Controleer de houdbaarheidsdatum
De ene houdbaarheidsdatum is de andere niet. Er zijn 2 houdbaarheidsdata, die elk iets anders betekenen.
THT - ten minste houdbaar tot
• Staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven (pasta, crackers, koekjes, ontbijtgranen, sauzen, conserven, frisdrank, kruiden, thee …)
• Na deze datum is het product meestal nog eetbaar.
• Soms kan de kwaliteit (smaak, geur of kleur) van het product achteruitgaan. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of het product nog lekker is.
TGT - te gebruiken tot
• Staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren (vlees, vis, voorgesneden groenten, bereide maaltijden, verse vruchtensappen ...)
• Na deze datum is het product niet meer veilig om te consumeren. Gooi producten met een overschreden TGT-datum altijd weg.
• Tip: Kan je een product niet tijdig gebruiken? Vries het dan in!
5. Wees creatief met restjes
Deze tipboekjes geven je inspiratie om voedselverlies te vermijden en restjes te herwerken in lekkere recepten:
• Brood
• Groenten en fruit
• Vlees en vis
Meer restjesrecepten vind je op de website van Vlaco. Zin in nog meer Vlaco-receptjes? Dan zijn de kookboeken een aanrader.
(H)appen maar!
Deze apps geven je een duwtje in de rug bij het vermijden van voedselverlies bij jou thuis.
• Wat-je-nog-liggen-hadGPT is een handige tool die voor jou een recept bedenkt met wat er nog in jouw voorraadkast ligt.
• Too good to go is een app waarin supermarkten en horecazaken hun overschotten verkopen aan een zacht prijsje.
• De Plan-eet app zit boordevol handige tips om voedsel te bewaren, creatieve restjesrecepten en slimme tips voor je boodschappen. Bovendien kun je met de app inschatten hoeveel voedsel je dagelijks weggooit.
Meer weten?
• Webinar 'Slim en bewust aankopen'
• Webinar 'Goed bewaren'
• Webinar 'Red de restjes' (Vlaco)
• De Kostwinners is een verbond van Vlaamse organisaties die strijden tegen voedselverlies. Op hun website vind je heel wat informatie over het vermijden van voedselverlies doorheen heel de keten.